Nyhed
Bæredygtig robotteknologi - på uddannelsen i Bæredygtigt Design
Lagt online: 04.07.2022

Nyhed
Bæredygtig robotteknologi - på uddannelsen i Bæredygtigt Design
Lagt online: 04.07.2022

Baeredygtig robotteknologi
Nyhed
Lagt online: 04.07.2022
Nyhed
Lagt online: 04.07.2022
Mathilde, Astrid og Laura læser Bæredygtigt Design. De har netop færdiggjort bacheloruddannelsen med et projekt om udvikling af bæredygtige robotter til rumdesinfektion i sundhedsvæsenet. Og netop sundhedsområdet og bæredygtighed er to områder med potentiale for langt mere samspil. For hvordan arbejder man med bæredygtighed – uden at gå på kompromis med patientsikkerheden?
”Gennem bachelorprojektet har vi undersøgt markedet for hospitalsrobotter til rumdesinfektion, foretaget livscyklusvurdering af virksomhedens produkt, samt udviklet nye kravsspecifikationer og en bæredygtighedsstrategi for virksomheden,” fortæller Mathilde.
Igennem bachelorprojektet har Mathilde og hendes medstuderende samarbejdet med den internationale virksomhed Sterisafe. En sundhedsteknologisk virksomhed, der udvikler rengøringsrobotter til bl.a. sygehusvæsenet. Et produkt, der kun er blevet mere relevant efter Corona-virus kom til verden, og rengøring og desinfektion fik et helt nyt fokus.
Robotterne er allerede i brug internationalt – men virksomheden er endnu ikke etableret på det danske marked. Og her kommer Mathilde, Astrid og Laura ind i billedet. Gruppen har nemlig undersøgt markedet for virksomheden. Hvordan ser det ud i dag? Hvilke behov er der? Og hvilke krav skal produktet kunne leve op til? Og sidst, men ikke mindst, hvordan kan virksomheden gøre deres produkt mere bæredygtigt uden at gå på kompromis med patientsikkerheden?
Gennem feltobservationer, interviews og research har Mathilde og co. besvaret denne række af spørgsmål. Ydermere har de foretaget livscyklusvurderinger af virksomhedens robot for at komme med anbefalinger til at gøre den mere bæredygtig. ”Man kan fx arbejde med at forlænge robottens levetid,” forklarer Mathilde og supplerer; ”man kan også arbejde med, hvilke materialer man bruger, og hvor produktionen foregår. På den måde er der en masse knapper, man kan skrue på, uden at man går på kompromis med kvaliteten af desinfektionsteknologien. For den er alfa og omega i sundhedsvæsenet.”
Gruppen er enige om, at det har været et spændende område at kaste sig ud i. ”Det er meget givende at arbejde med noget virkelighedsnært, der gør en forskel for en virksomhed og samtidigt øger aktørers forståelse for bæredygtighedsbegrebet,” siger Mathilde.
Også Sterisafe har været glade for samarbejdet og fortæller “As a startup, during its first years STERISAFE has primarily focused on research in engineering/microbiology, and meeting financial objectives. The project brought by Astrid, Laura and Mathilde brought a fresh overview on a topic acknowledged to be extremely important, but unfortunately always relegated to a lower priority. Moreover, this project had the sense to consider commercial imperatives: it included direct comparison with similar products, considered the needs of potential clients and stakeholders, and identified potential sustainability gains in specific use cases.
In short, Astrid, Laura and Mathilde permitted our company to have a more comprehensive understanding of our product’s LCA, which set the framework for future development projects more aligned with long-term sustainability.”
Artikel af Sidse Østergaard, Institut for Planlægning
Om uddannelsen
Uddannelsen i Bæredygtigt Design er en kreativ ingeniøruddannelse på vores campus i København, der fokuserer på udvikling af bæredygtige produkter og systemer.