Nyhed
Fornem pris til AAU-forsker - det går millionerne til
Lagt online: 28.04.2025

Nyhed
Fornem pris til AAU-forsker - det går millionerne til
Lagt online: 28.04.2025

Fornem pris til AAU-forsker - det går millionerne til
Nyhed
Lagt online: 28.04.2025
Nyhed
Lagt online: 28.04.2025
Af Peter Witten og Susanne Gottlieb Togeby, AAU Kommunikation og Public Affairs
Fotos: Peter Witten og CERN
Blandt forskere betragtes Breakthrough-prisen i Fundamental Fysik som hæder på niveau med Nobel-prisen. Og denne hæder er nu tildelt lektor Lotte Ansgaard Thomsen fra Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet.
Prisen er på tre millioner dollars, og pengene doneres væk, til gavn for forskning.
Lotte Ansgaard Thomsen er ikke alene om at modtage prisen - den tildeles nemlig hele 13.508 forskere fra over 70 forskellige lande. De har tilsammen over en årrække bidraget til banebrydende forskning ved CERN, Europas partikelfysik-laboratorium nær Genève i Schweiz.
"Det, man undersøger på CERN, er de mindste partikler i verden, de allermindste byggeklodser, der opbygger universet. Det bliver gjort ved i at accelerere protoner op nær lysets hastighed i en cirkulær 27 kilometer lang tunnel. Protonerne kolliderer så fire steder, hvor fire detektorer opsamler data fra kollisionen. Det data kan benyttes til at forstå de ting, der sker på nanosekunder efter en kollision. Den detektor, jeg arbejdede på, ATLAS, er på størrelse med Eiffeltårnet, men under jorden", fortæller Lotte Ansgaard Thomsen.
Prisen bliver givet for resultater fra data optaget ved CERN. Det er blandet andet en dybere forståelse af Higgs-partiklen, som blev fundet i 2012, Higgs-partiklen er en fundamental partikel, der giver andre elementarpartikler masse. Yderligere egenskaber er forståelsen af stof og antistof, som er med til at forklare, hvorfor universet eksisterer, og hvad der skete lige efter Big Bang.
Lotte Ansgaard Thomsens interesse for fysikken startede på gymnasiet i Hasseris.
”Det blev en målrettet drøm. At komme til CERN og at forstå universet”, siger hun.
Drømmen om at forske ved CERN blev til virkelighed.
"I de 10 år, jeg var ved CERN, gik vi fra simple algoritmer til AI-metoder. I årene for prisen hjalp jeg Ph.d.-studerende fra Yale University med at udvikle og implementere disse AI-algoritmer", beretter Lotte Ansgaard Thomsen.
De tre millioner dollars fra Breakthrough-prisen i fundamental fysik doneres til CERN & Society Foundation. Pengene vil blive brugt til at give stipendier til Ph.d.-studerende, så de kan tilbringe tid på CERN og få erfaring med at arbejde i front for videnskaben.
Lotte Ansgaard Thomsen påpeger CERN-forskningens enorme betydning:
”Efter CERN tog jeg ud i industrien i nogle år, og der forstod jeg først, hvor stor indflydelse CERN havde. Især på digitale reformer. På CERN havde vi i mange år nok et af verdens største datasæt og var ret modne i data- og algoritmeaspektet. Der blev arbejdet med datahåndtering, trigger, datalagring, cloud og AI-metoder. Folk fra CERN tog ofte videre til topjob, især i USA. Der var et seks-ugers forløb til at gå fra CERN til et job i en af de amerikanske virksomheder som Netflix, Meta osv. De metoder for AI og datahåndtering har helt sikkert været med til at forme den udvikling, vi ser i verden i dag. CERN var ligesom big data og AI før det blev buzzwords", siger Lotte Ansgaard Thomsen og tilføjer:
"På CERN brugte vi disse metoder som et redskab til at undersøge verdens mindste byggesten, men man kan bruge disse metoder til mange ting. Det vigtige for verden er nok at vælge de rigtige ting."
Hun er beæret over at være en af de 13.508 forskere, der modtager Breakthrough-prisen.
"Et rart skulderklap. Det bestyrker, at vi gjorde noget rigtig. Det gør mig stolt at havde boet og deltage på CERN i de år. Det er en lille brik i at forstå verden, men at bidrage lidt er jo alligevel lidt stort ", siger Lotte Ansgaard Thomsen.
AAU-rektor Per Michael Johansen og prorektor Anne Marie Kanstrup lykønskede mandag lektor Lotte Ansgaard Thomsen med den ærefulde pris.
Hvad er CERN
Navn: CERN står for "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire" og blev grundlagt i 1954.
Beliggenhed: CERN ligger i Meyrin, en forstad til Genève, på grænsen mellem Schweiz og Frankrig.
Formål: CERN driver verdens største laboratorium for forskning i partikelfysik og er kendt for at operere den største og mest kraftfulde partikelaccelerator, Large Hadron Collider (LHC), med en omkreds på 27 kilometer.
Eksperimenter: CERN er hjemsted for mange internationale eksperimenter, herunder ATLAS, CMS, ALICE og LHCb.
Data: I 2016 genererede CERN 49 petabytes data.
Mere info: home.cern